Monday, 26 October 2015

PETUA MENAMBAH AIR SUSU IBU DENGAN LOBAK PUTIH SERTA 14 MANFAAT TERHADAP TUBUH.


Salah satu Petua lama untuk menambah air susu ibu adalah dengan makan lobak putih. Caranya adalah:

-Lobak putih dikikis kulitnya dan diparut. Kemudian campurkan dengan segelas air suam. Minum air lobakitu 2 kali sehari.

Sekiranya anda tidak 'lalu' untuk minum air jus lobak putih, anda boleh makannya bersama sup ayam ataupun sup sayur. Selain rasanya yang tawar+lemak, ianya juga tidak muak dan tidak bau hanyir!


Apakah Manfaat lobak putih?Kardiovaskular
lobak putih merupakan sumber antosianin yang boleh membantu mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan ia juga menunjukkan kesan positif sifat anti-kanser dan anti-inflammatori (anti-radang).

Kanser
Selain bersifat detoksifikasi, kaya vitamin C, tinggi kandungan folik asid dan sumber antosianin, lobak putih dikatakan mempunyai kemampuan untuk menyembuhkan beberapa jenis kanser seperti kanser kolon, buah pinggang, perut dan oral. 

Sembelit
Lobak putih mengandungi kandungan fiber yang tinggi di mana ia boleh melancarkan pembuangan sistem tinja. Selain mampu melembutkan najis, lobak putih juga menyembuhkan cirit-birit.

Sistem respiratori, Bronkitis dan Athma.
Lobak putih bersifat anti-congestive, iaitu ia dapat mengurangkan sesak nafas di dalam sistem respiratori termasuklah gatal tekak, saluran pernafasan, sakit paru-paru yang berpunca dari selsema, jangkitan kuman, elergik dan beberapa punca lain lagi. 

Tekanan Darah
Lobak merah juga merupakan sumber kalium. Kalium di katakan mampu mengurangkan tekanan darah kerana apabila ia berinteraksi dengan salur darah, ia mampu  melancarkan peraliran darah. Kalium membantu mengurangkan tekanan darah dengan membesarkan bukaan salur darah.

Diabetes
Kandungan Indeks glisemik yang rendah di dalam lobak putih mampu memberi impak positif terhadap kandungan gula di dalam darah. Ia juga membantu mengawal penyerapan gula ke dalam aliran darah.

Kulit Cantik
Kandungan Vitamin C, Zinc, Fosforus dan beberapa kumpulan vitamin B kompleks adalah baik untuk kulit. Kandungan air di dalam lobak putih mampu mengekalkan kelembapan kulit. Pupur lobak putih juga bagus di amalkan sebagai "cleanser" muka.  Di sebabkan sifat lobak putih yang anti-jangkitan, lobak putih mampu memperbaiki struktur kulit seperti kulit kering, ruam dan kulit merekah.

Demam.
Lobak putih mampu menurunkan suhu dan mengurangkan bisa badan ketika demam. Cara terbaik adalah dengan meminum jus lobak putih bersama garam hitam.

Sakit Buah Pinggang. 
Lobak putih membantu "membersihkan" toksin yang terkumpul di dalam buah pinggang . Lobak putih membantu mengurangkan pengumpulan toksin dalam darah, dengan itu mengurangkan tumpuan mereka di dalam buah pinggang . Sifat disinfektan dalam lobak putih membantu melindungi buah pinggang daripada sebarang jangkitan juga.

Gigitan Serangga
Sifat anti-pruritc di dalam lobak putih berfungsi untuk merawat gigitan serangga dan juga sengatan lebah. Jus lobak putih juga mampu mengurangkan kesakitan dan bengkak pada bahagian gigitan serangga.

Dehidrasi
Lobak putih mempunyai kandungan air yang tinggi dan ianya bagus untuk mendehidrasiakn badan. Sifat lobak putih yang mampu mengekalkan kandungan air di dalam badan boleh memperbaiki sistem penghadaman, mengurangkan sembelit.

Sakit tekak dan Sesak Nafas.
Lobak putih mampu menghapuskan lendir yang berlebihan di dalam tekak. Tambahan pula, lobak putih telah dikenali untuk melegakan sakit tekak dan melegakan kesesakan dengan membersihkan sinus.

Vitamin C dan Sistem Imunisasi
Vitamin- C tidak hanya meningkatkan sistem imun anda , tetapi ia juga dianggap sebagai super vitamin kerana mempunyai manfaat yang tinggi kepada  badan. Ia membantu mengawal metabolisme anda , yang mengubah lemak menjadi tenaga yang boleh digunakan, dan ia merupakan penyumbang utama dalam penciptaan kolagen , yang merupakan protein penting yang menguatkan dinding saluran darah dan mengurangkan peluang artherosclerosis dan pelbagai penyakit jantung yang lain.

Hati & Pundi Hempedu
Lobak putih adalah amat bermanfaat untuk fungsi hati dan pundi hempedu. Mereka mengawal pengeluaran dan aliran hempedu dan bilirubin , asid, dan enzim. Tambahan pula, ia juga membuang bilirubin yang berlebihan daripada darah , dan ia mengandungi enzim seperti myrosinase , diastase , amilase dan esterase . Pengambilan lobak putih melindungi hati dan pundi hempedu daripada jangkitan dan ulser.


sources: http://www.fitmummyforlife.com/2015/09/petua-menambah-air-susu-ibu-dengan.html

No comments:

Post a Comment