Saturday, 12 July 2014

Pengalaman Interview Program Master Degree

Bismillah..

Hai semua. Hari ni tetiba terasa ingin berkongsi pengalaman semasa interview master dulu. Mungkin boleh menjadi panduan kepada yang akan menempuh saat interview nanti. Ok, we start from here, saya dulunya apply master program dengan UiTM. So, interview diadakan dekat kampus induk which is Shah Alam lah. Sebelum interview tu ade la perasaan berdebar sikit kan. Dalam kepala ni terbayang ramai orang menunggu untuk interview tu nanti. So semasa saya dapat sms dari Institute of Postgraduate Study (IPSIS), terus saya buat preparation termasuk booking nearest hotel and servis kereta sebagai persiapan untuk perjalanan jauh. That time I was in Terengganu. So, I was quite not familiar dengan Shah Alam mase tu. Cuma ade la sesekali pergi tapi tak expert sangat la dengan jalan dekat area sana. Semasa dekat sana, I was staying dekat Carlton Holiday Hotel&Suite which took me around 10 minit untuk ke kampus UiTM Shah Alam.


This is the crucial moment which is semasa interview. Saya sampai around pukul 9 pagi since the invitation letter stated that interview will be start at 9. What happen then? saya ingatkan ramai la kan. Rupanya, name list cuma  around 20 orang sahaja. So, tak perlu la tunggu lama-lama kan. Semasa interview session, setiap session masuk sekaligus 4 orang. Ade 2 orang panel sebagai interviewer. So, antara soalan penting yang dia akan tanya :-

  1. Introduce yourself?
  2. Your education background?
  3. Why you want to further master?
  4. Which aspect will you emphasize/focus in your field of study?
  5. What is your preparation to do master?
  6. What is your Independence Study topic?
  7. What is your knowledge in research?
  8. What is your ambition?

Ini antara soalan yang akan ditanya la. Mostly, panel akan tanya benda yang basic sahaja. Unless you seems to have much experience, dia mungkin akan asked you further about your related experience. Tak perlu risau sangat tentang soalan yang dia akan tanya. Yang paling penting, your confidence level tinggi and cuba jawab soalan dengan sebaik mungkin with FLUENT ENGLISH. Please maintain your eye contact and poition duduk. Anyhow, jangan risau. Interview sambung belajar ni takde la mengerikan melainkan you sendiri tiada keyakinan diri. Panel cuma nak tengok credibility you sahaja sama ada you mampu carry for the next level of study or not. So, wish everyone goodluck.


Best regard,

4 comments:

  1. Thank you for the tips! If you don't mind I'm asking, what program did you applied for?

    ReplyDelete
  2. Semua org dapat mesej tu ke even though x apply utk study master pon?

    ReplyDelete
  3. HOT PROMO HANYA DI......
    Silakan cek di www.benderapoker.com http://goo.gl/XNDyTo
    Benderapoker Menyelenggarakan Hot Promo Bulanan.
    Dalam 1 bulan dapatkanlah TO yang Sebesar-besarnya, semakin besar TO anda Semakin Banyak Bonus yang anda Dapatkan
    TO 1 Juta - 100 Juta Free 0,1% (tidak sama dengan cashback)
    TO 100 Juta - 500 Juta Free 0,2% (tidak sama dengan cashback)
    TO 500 Juta - 2 Milliar Free 0,3% (tidak sama dengan cashback)

    INFO LENGKAP :

    >> http://goo.gl/XNDyTo <<

    BBM : D1FB4EC6
    LINE : benderapoker
    WA : 0962071913
    WECHAT: BENDERAPOKER

    Support 6 bank

    #benderapoker #pokeronline #cemekeliling #capsasusun #livepoker #domino99 #pokerindonesia #agenpoker

    ReplyDelete