Friday, 9 March 2012

sumber makanan untuk rambut sihat

        Selain memperbaiki penampilan, rambut yang sihat  turut menjadi dambaan. Jom ikuti beberapa makanan yang baik untuk diambil bagi meningkatkan kesihatan rambut.

  • Telur :: Selain menjadi jenis makanan yang popular, telur juga merupakan sahabat rambut. Ini kerana telur kaya dengan protein dan vitamin B12 yang dpt memperkayakan rambut untuk kekal sihat bermaya.
 
  • Gandum :: bukan sekadar makanan terbaik ketika bersarapan, gandum juga menyumbang kepada protein yang sgt baik untuk rambut.
 
  • Beras merah :: beras merah bukan sekadar membuat anda kenyang lebih lama namun beras merah turut mampu membuat rambut lebih berkilau
 
  • Ikan salmon :: merupakan antara sajian yang turut mampu menjadikan rambut semakin sihat. Kandungan omega 3 ditambah dengan kandungan protein dan vitamin B12 menjadikan kulit kepala kekal sihat.
 
  • Sayuran hijau :: anda boleh mencuba mengambil jenis sayuran hijau kerana terdapat zat besi dan serat yang amat diperlukan untuk pertumbuhan rambut.
 
  • Vitamin C :: bukan sekadar dikenali sebagai sahabat sejati untuk kulit yang cantik, vitamin C turut berpengaruh besar terhadap kesihatan rambut. Ia membantu menjaga folikel rambut, pembuluh darah dan kulit kepala agar kekal sihat.
 So, rajin-rajin la ambil makanan yg seimbang dalam sajian harian. Selain dapat menjaga berat badan seperti pengambilan beras merah dan pengambilan sayuran hijau sebagai pembekal pelbagai kandungan vitamin terhadap tubuh, makanan sebegini amat penting untuk menjaga rambut dan penampilan diri :)


No comments:

Post a Comment